20 Ağustos 2013 Salı

Buz Ve Ateşin Şarkısı / Game Of Thrones

Artık duymayan kalmamıştır herhalde; George R. R. Martin abimizin dünyayı sallayan serisi. Abimizin adı bile bir diğer efsane olan Yüzüklerin Efendisi serisinin yazarı John R. R. Tolkien'i hatırlatıyor ki tarzı da aynı.

Serinin şu anda yayınlanmış 5 kitabı (ilki hariç diğerleri ikişer kısımdan oluşmaktalar) var:

Taht Oyunları
Kralların Çarpışması 1-2
Kılıçların Fırtınası 1-2
Kargaların Ziyafeti 1-2
Ejderhaların Dansı 1-2

Çoğunluk bu seriyi Game Of Thornes adlı uyarlama diziden sonra duymuştur ki ben de öyle duydum. Ekşi Sözlükte Game Of Thrones başlığıyla karşılaşıp kitaptan uyarlama bir dizi olduğunu öğrenince "ben bu kitapları okumalıyım ve sonra da diziyi izlemeliyim!" diye düşünüp kitaplara saldırdım. Tanesini 11 liraya bulduğum siteye girip hepsini sipariş ettim (Ejderhaların Dansı hariç) bu yılın Nisan ayında. Ancak seri elime ulaştığı halde, hem öğretmenlik hem de öğrencilikten vakit bulamadığım için kütüphaneme kaldırdım ve yaz tatilini bekledim.

Şu anda Kılıçların Fırtınası 2'yi okumaktayım. Her kitap, dizinin 1 sezonuna denk ilerliyor. O yüzden ilk kitaptan sonra ilk sezonu ikinci kitaptan sonra ikinci sezonu izledim ve elimdeki kitabı bitirince de üçüncü sezonu izleyip dünyayla beraber dördüncü sezonu beklemeye başlayacağım.

Seri inanılmaz güzel. Ancak sakın sakın SAKIN sadece diziyi izleyip bu harika fantastik seriyi çöpe atmayın. Dizi de çok kaliteli ama kitapların yanında hiçbir şey, gerçekten. Kitaplar her zaman uyarlama film/diziden daha güzel olur düsturunu unutmayın.

Bundan sonrası spoiler içeriyor, uyarayım.

Taht Oyunlarından itibaren birkaç karaktere şöyle bakacak olursak:

Ned Stark. Kendisi Kuzey'deki Kışyarı lordu ve onuruyla tanınmış adil bir adam. Kral olan Robert Baratheon'un dostu. Ne yazık ki onuru ve dürüstlüğü yüzünden entrikalarla baş edememiş ve ilk kitapta ölmüştür. Dizide karakteri, daha önce Yüzüklerin Efendisi'nde Boromir rolüyle gördüğümüz Sean Bean fevkalade canlandırmıştır ancak kısa sürmesi herkesi üzdü ne yazık ki.

Robert Baratheon Yedi Krallığın kralı. İlk kitap sonunda ne yazık ki o da -karısının eliyle- hakkın rahmetine kavuştu. Yanındaki de Kraliçe Cersei Lannister ki serideki en şirret, en uyuz, en hain, en entrikacı kadındır. Hatta sadece bu serideki değil, şu ana dek gördüğüm en iyi yazılmış kötü karakter budur.

Jaime Lannister; Kraliyet Muhafızı, Kraliçe Cersei'nin ikizi ve aynı zamanda sevgilisi. Zavallı Kral Robert'ın kendisinin sandığı üç çocuk da aslında Jaime'nin çocukları. Bu adam da şu ana dek yazılmış en uyuz karakterlerden biri

Robb Stark; Ned'in en büyük oğlu, Ned'den sonraki KışYarı Lordu ve Kral Robert öldükten sonra kendini Kuzey Kralı ilan eden kişi. Ancak ne yazık ki meşru kral olamadan hazin bir şekilde bir ihanetle Kılıçların Fırtınası / 3. Sezon'da annesi ile beraber öldürülüyor. :(

Tyrion Lannister; Kraliçe Cersei ve Jaime'nin cüce kardeşi. Seriyi götüren karakterlerden biridir. İyi bir adam olmasa da akıllı ve kendini sevdiren şeytan tüylü biridir bence :) Şahsen kitapta Tyrion bölümlerini severek okumaktayım. Kendisi Kılıçların Fırtınası'nda, Ned'in en büyük kızı Sansa ile cebren evlendirilecektir ancak asıl sevdiği kişi, Sibel Kekilli'nin canlandırdığı Shae adlı kişidir.

Ned'in ikinci kızı. Leydi olmasına rağmen leydi gibi davranmayan ve kılıç kuşanmak isteyen haşarı çocuk. Seriyi götüren önemli karakterlerden biridir ayrıca ama Kılıçların Fırtınası'nda öldürülmüştür. (Umarım ölmemiştir :((( )

Demir Taht'ta oturan kral. Ancak kendisi aslında Robert'ın oğlu değil, Cersei ile Jaime'nin ensest ilişkisinin ürünüdür. Umarım en kısa zamanda ölür, ki spoiler duydum ölecekmiş.

Serinin en önemli karakteri diyebileceğimiz Daenerys Targaryen; fırtınada doğan, ejderhaların anası, yedi krallığın sürgündeki asıl sahibi. Özellikle Kılıçların Fırtınası'ndan itibaren seriyi tek başına yüklenmişbir karakter. Dizide Emily Clarke tarafından canlandırılmakta. Kendisinin üç sevimli ejderhası var. :) Muhtemelen Ejderhaların Dansı adlı kitapta yedi krallığı alacak bu kız, henüz okumadığım için bilemiyorum.

Velhasıl heyecanla okumaya devam ediyorum. Muhteşem bir seri, kesinlikle kaçırmayın.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder